piektdiena, 2011. gada 2. septembris

zobu balināšana - jautājumi un atbildes

Kāpēc zobi bieži vien ir dzeltenīgā tonī?

Zobu krāsas maiņu var izraisīt dažādi faktori, piemēram – pārmērīga kafijas, tējas, sarkanvīna lietošana. Smēķēšana, novecošana, kā arī atsevišķu antibiotiku lietošana var novest pie zobu toņu maiņas. Arī pastāv uzskats, ka ūdens lietošana, kurā ir liels dzelzs sastāvs ir nelabvēlīgs zobiem. Jāpiemin arī, ka mūsu platuma grādos zobi dabīgi nav izteikti balti, parasti tiem ir neliela dzeltenīga vai pelēcīga nokrāsa, ko nosaka ģenētika.

Vai zobu balinošās zobu pastās spēj patiešām balināt?

Lai gan balinošās zobu pastas var noņemt zobu aplikumu, tām ir ļoti minimāls balinošais efekts. Lietojot šīs zobu pastas ilgāku laiku, jūsu zobu tonis var mainīties minimāli, bet parasti tas nav acīmredzams efekts. Patiesi efektīvu rezultātu var sasniegt tikai balinot zobus kādā zobārstniecības klīnikā vai arī izmantojot kādu no zobu balināšanas līdzekļiem, kurus ir iespējams lietot mājas apstākļos.

Vai zobu balināšana ir droša?

Zobu balināšana nav uzskatāma kā ķirurģiska iejaukšanās, tāpēc pastāv ļoti neliels komplikāciju risks, kurš, protams, tāpat ir jāņem vērā. Ja kā metode ir izvēlēta zobu balināšana mājas apstākļos, tad ir jāpārliecinās vai nav iegādāts augstas koncentrācijas zobu balinošais gēls, kurš var izraisīt smaganu kairinājumu. Eiropas savienībā pastāv dažāda veida ierobežojumi, tāpēc šāda veida kaitīgus zobu balināšanas līdzekļus praktiski nav iespējams iegādāties. Pirms balināšanas procesa uzsākšanas ir vēlams konsultēties ar zobārstu, kas pārliecināsies par zobu un smaganu veselību, un ieteiks vispiemērotāko balināšanas kursu.

Izvēloties profesionālo zobu balināšanu, kura tiek veikta zobārsta klātbūtnē, jūs varēsiet justies vēl ērtāk, jo blakus būs pieredzējis ārsts.

Vai pēc zobu balināšanas var rasties zobu jūtīgums?

Jā, vairumā gadījumu cilvēki izjūt nelielu zobu jūtīgumu, kas parasti pāriet pāris stundu laikā pēc procedūras veikšanas. Atsevišķos gadījumos zobu jūtīgums var ilgt vairākas dienas, pamazām samazinoties.

Vai balināšanas laikā tiks kairinātas smaganas?

Nē, pareizi lietojot, zobu balinošajam gēlam nav jānonāk uz smaganām. Ja tā tomēr notiek, izskalojiet lieko gēlu. Lai novērstu zobu jūtīgumu un uzlabotu balināšanas efektu, zobu balināšanas procesa laikā parasti tiek pielietotas zobu uzmavas.

Vai pusaudži var balināt zobus?

Nav vēlams zobus balināt bērniem, kas nav sasnieguši 14 gadu vecumu, jo šajā vecumā nav pilnībā attīstījies zoba dentīns, kas var novest pie zobu jūtīguma zobu balināšanas laikā. Dentīns ir zoba daļas, kas nosaka zobu toni. Bērniem, tāpat kā pieaugušajiem, pirms zobu balināšanas procesa uzsākšanas ir vēlams pārbaudīt zobu un smaganu veselību.

Vai zobu balināšanas laikā tiks balinātas plombas un kronīši?

Nē, zobu balinošais gēls nebalina keramiskos un metāliskos svešķermeņus, tāpēc pirms zobu balināšanas ir ieteicams saplombēt vai kā savādāk salabot bojātos zobus, izmantojot tādu keramikas materiāla toni, kādu prognozējat iegūt pēc balināšanas procesa.

Vai zobu balinošās uzmavas ir tādas pašas kā zobārstu pielietotās?

Nē, zobārstu pielietotās uzmavas ir dārgākas. Lai sasniegtu pienācīgu zobu balināšanas efektu, visai labi noder arī kapes, kas nāk līdzi atsevišķiem zobu balināšanas komplektiem.

Kāda ir atšķirība starp profesionālo zobu balināšanu un zobu balināšanu mājās?

Abas no metodēm ir gandrīz vienlīdz efektīvas. Zobārsti bieži vien pielieto speciālu lāzeri, kas efektu panāk vidēji vienas stundas laikā. Jāpiemin, ka šī zobu balināšanas metode ir pati dārgākā. Par laimi, pastāv arī citas zobu balināšanas iespējas. Zobu balināšanas līdzekļi, kurus var brīvi iegādāties internetā vai kādā no veikaliem, ir daudz lētāki. Tā kā tajos ietilpstošais gēls ir mazākas koncentrācijas, pilnīga efekta sasniegšanai var būt nepieciešamas ap 10 dienām, kuru laikā ikdienā gēls ar zobu uzmavu palīdzību tiek uzklāts uz zobiem. Pirms šāda veida zobu balināšanas līdzekļu iegādes ir ieteicams apskatīt lietotāju atsauksmes, kas liecinās par patieso produkta efektivitāti.

Vai ir kāds citas veids, kā iegūt mirdzoši baltu smaidu?
Atsevišķi no zobu balināšanas izdala venīrus. Tās galvenokārt ir plānas porcelāna plāksnītes, kuras zobārsts meistarīgi piestiprina zobu virsmai. Šādā veidā ir iespējams tikt pie patiesi mirdzoši baltiem zobiem, bet katram, protams, ir jāizdomājas - vai šādā veidā iegūtais zobu mirdzums izskatīsies dabīgi?

Pēcvārds
Lai gan zobu balināšana ir viens no veidiem, kā uzlabot savu ārējo izskatu, atceraties, ka vislabāk zobus ir kopt regulāri, izvairoties no papildus izmaksām.

1 komentārs:

  1. Paldies par lielisko rakstu. Uzgāju vēl vienu rakstu par zobu balināšanu, bet laikam mājas apstākļos jābūt ļoti uzmanīgam, jo var radīt neatgriezeniskas sekas - http://www.inbrain.lv/zobu-balinasana-ar-dzeramo-sodu/

    AtbildētDzēst